04 mars 2011

Ugnsstekt fläskytterfilé med tillbehör.

Köttet:
ca 1 kg Fläskytterfilé eller annat kött.
Caj P:s grillolja smokey hickory.
Bob:s svartvinbärssaft.
Grillkrydda.
Salt.
Peppar.

Potatisgratäng:
ca 10 potatisar.
8 cm purjolök.
3 dl vispgrädde.
vitlökspulver.
Salt.
Vitpeppar.
Persilja.
Riven ost.

Vitlöks champinjoner:
6-8 stora champinjoner.
vitlökspulver.
persilja.

Övrigt:
knorrs-pås-sås rödvin.
sallad efter smak.

Gör så här:
Välj en jämntjock köttbit, skär rent köttet. Blanda en marinad utav Caj P.s grillolja, svartvinbärssaft, grillkrydda, salt och peppar. Marinera köttet så länge som möjligt, gärna dagen innan. När köttet är marinerat och klart, förstek det i en stekpanna med smör. Lägg i en ugnssäker form med lite olja i botten. I med en stektermometer på den tjockaste delen utav köttet. Stek i ugn 200 grader tills köttet har uppnått 65 grader. Ta ut det och låt de vila i ugnsfolie tills de är dags att servera.

Skala och skär potatis i tunna skivor. Ansa och hacka purjolöken. Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, purjolök, riven ost och kryddorna. När varvningen är klar. Häll över 3 dl grädde och lägg ett osttäcke över gratängen. Grädda i ugnen i ca 200 grader tills den är klar. Ca 1timma.

Skär svampen i tunna skivor, stek i en stekpanna med smör, vitlök och persilja.

Om man har tid, lust och ork kan man göra en egen rödvinssås. Jag fuskade och använde knorrs. Tog dock skyn från köttet och gjorde såsen på. Det blev 1 dl sky och 1½ dl vatten. Sen i med sås-påsen. Hur gott som helst.

Salladen knåpade jag ihop med det jag hade hemma, isbergssallad, paprika, gurka och körsbärstomater.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar