29 november 2010

Pastagratäng med skinka, tomat o purjo


1 purjolök.
1 hönsbuljongtärning.
150 g strimlad rökt påläggs skinka.
1 ask körsbärstomater.
300 g penne pasta. (fullkorn självklart)
Smör.
Olivolja.

Äggstanning
3 dl matlagningsgrädde eller 2½ dl matlagningsgrädde och ½ dl mjölk.
3 ägg.
1 burk ricotta, italiensk färskost.
3 dl riven, lagrad prästost.
Salt.
Peppar.

Koka pastan efter anvisningen på förpackningen.
Ansa, skölj och strimla purjolöken. Halvera tomaterna. Strimla skinkan.
Fräs purjolöken i Stekpanna med 1 msk olivolja. Smula över buljongtärningen och bryn i någon minut.

Blanda ingredienserna till äggstanningen i en stor bunke. Vänd ner purjon, skinkan, tomaterna och pastan, blanda väl. Häll blandningen i en smord ungsäker form. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter i 225-250 grader tills stanningen stelnat. Täck med folie efter halva tiden så inte pastan blir bränd och hård.

2 kommentarer: