Det är inte alla som vet det men min lilla dotter Emma föddes med Pes equinovarus adductus, det vill säga klumpfot. Det är många som undrat varför vi åker till läkare och sjukhus med Emma så ofta, så de är ju lika bra att ni får veta varför. Här följer lite information om vad klumpfot är.
Klumpfot är en medödd missbildning av foten. Det förekommer hos ungefär 1 av 1000 födda barn och är i hälften av fallen dubbelsidig. Orsaken till varför barn får klumpfot är inte helt känd. Vi vet att det finns ärftliga faktorer och att tillståndet är vanligare hos pojkar än flickor.
Vid klumpfot ligger fotsulan vriden inåt och foten har bananform. Hälsenan är kort och drar upp hälbenet. Missbildningen sitter framförallt i mjukdelar (muskler, senor, ledkapsel och ledband), men på sikt kan också skelettet påverkas.
Diagnosen ställs direkt i samband med förlossningen, men vi anser att man inte behöver sätta igång och behandla direkt utan kan vänta någon/några veckor. Syftet med behandlingen är att successivt återställa fotens normala ställning. Detta görs med töjningar (redressioner) av de strama mjukdelarna på baksidan och insidan av foten. För att hålla foten i ett korrigerat läge anläggs därefter ett gips. För att hindra gipsen från att glida av benet gipsar vi över knät. Gipsen byts i början 1-2 gånger i veckan och kan därefter glesas ut.
När felställningen i framfoten korrigerats (4-8 veckor) kan ett mindre kirurgiskt ingrepp krävas där hälsenan förlängs. Efter detta gips i ytterligare någon/några veckor. Då fotställningen normaliserats byter man till orthoser (plastskenor) som barnet har på sig dygnet runt. Man får ta av skenorna för skötsel, bad etc. Denna behandling pågår till barnet börjar ställa sig upp och belasta fötterna. Då räcker det oftast med att bara ha skonorna nattetid. När barnet börjar gå så kan de behövas specialanpassade skor. Skenor nattetid kan behövas i flera år.
Om man genom töjningar och gipsbehandlingar inte lyckas uppnå en snygg fot kan större kirurgiska ingrepp bli nödvändiga och detta utförs oftast någon gång mellan 6 och 12 månaders ålder.
Föds barnet med klumpfot får man räkna med att man aldrig kommer att få en helt normal fot, utan den kommer med största sannolikhet för all framtid att vara något kortare och bredare än en normal fot. Storleken kan skilja på mellan 1/2-2 skonummer. Vadmuskulaturen kommer att vara tunnare och ofta är detta ben diskret kortare. Nästan alla barn som behandlas enligt moderna principer får dock funktionella fötter med avseende på förmåga att gå, springa och leka etc.


Detta är bilder på Emmas fötter innan behandling, Bilden i början är också tagen på Emmas fötter!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar